GUIDE: Alt du skal vide om stilladser

Stilladser bruges som en arbejdsplatform, som skal give arbejdere adgang til højere niveauer specielt når der arbejdes med bygninger eller andre konstruktioner. Stilladser er normalt fremstillet af metal eller træ og kan enten være stationære eller mobile. Der findes stilladser til store som små opgaver og projekter. Det er altid en god idé at bruge et stillads ved længerevarende projekter i højden. Af stilladstyper kan der både nævnes, foldestilladser, rullestilladser, bukkestilladser, tømrer- og murerstilladser osv. De forskellige stilladstyper indeholder forskellige egenskaber og er designet forskelligt. Der findes derfor et stillads til ethvert formål.

Stilladser kan både bruges af private og af virksomheder. Ligegyldigt hvad man skal bruge et stillads til, er det vigtigt at følge de rette sikkerhedsprocedurer. Der er blandt andet sikkerhedsprocedurer for, hvor meget stilladset må bære, hvor højt det må være og hvor stabilt det skal stå. Det er vigtigt, at man overholder de gældende regler for, hvor højt stilladset må være, da dette har en stor betydning for din sikkerhed, når du begiver dig op i højden. Det er for eksempel regler for at man skal anvende gelænder og fodlister ved en ståhøjde fra 2 meter. Alle fastmonterede skilte skal være forsynet med sikkerhedsskilte, hvorpå der skal være informeret om stilladsklassen og stilladsets anvendelsesform.



FIND DET RETTE STILLADS TIL DINE PROJEKTER


For at finde det rette stillads til sine projekter, er der en række faktorer, der er vigtige at gøre sig nogle tanker om, herunder projektets størrelse og omfang. Det er vigtigt, man får valgt det rigtige stillads til de rigtige arbejdsopgaver og projekter, så man opnår en effektiv arbejdsprocess. Skal du arbejde på et bredt areal, kan det for eksempel være en god idé at anskaffe sig et stillads, der har en bred arbejdsplatform, så man ikke skal rykke stilladset i tide og utide.

Det kan også være af afgørende betydning, at man finder et stillads, der kan holde til den belastning, det bliver udsat for - særligt hvis man er flere mennesker på stillads af gangen og samtidig bruger tungt værktøj. Det er derfor afgørende at man finder et stillads, der kan holde til belastningen. Der er dertil også visse sikkerhedsregler man skal have på plads, når man skal købe et stillads. Jo større stilladset er, jo flere regler er der til stilladset. Derfor kan det være en god idé at sætte sig ind i alle sikkerhedsreglerne, inden man benytter stilladset, så man undgår skader eller ulykker.

Skal stilladset bruges hyppigt i fremtiden, kan det være en god idé at finde et stillads, der er let at samle og let at tage ned igen, så du sparer tid på den del.

FAQ


HVORNÅR SKAL DER BRUGES ET STILLADS?

Et stillads anvendes, når arbejdere skal have adgang til højere niveauer i en bygning eller et andet konstruktionsprojekt. Stilladser giver arbejdere et stabilt og sikkert arbejdsområde, så man kan udføre sit arbejde i højden. Stilladser findes i mange forskellige varianter og derfor findes der et stillads til ethvert projekt.



HVORNÅR SKAL DER ET RÆKVÆRK PÅ ET STILLADS?

Et rækværk skal monteres på et stillads, når arbejdere skal have adgang til et område, hvor der er risiko for at falde. Rækværket skal fungere som en sikkerhedsbarriere, der skal forhindre arbejdere i at falde ned fra stilladset. Rækværket skal blandt andet monteres, når stilladset er over 2 meter højt.



HVOR LÆNGE MÅ ET STILLADS STÅ?

I Danmark er der ikke faste tidsperioder for, hvor længe et stillads må stå. Det er i stedet for bygherren eller arbejdsgiverens ansvar at sikre, at stilladset er stabilt og sikkert at arbejde på under hele arbejdsprocessen. Det betyder, at stilladset skal inspiceres for fejl og mangler regelmæssigt og vedligeholdes efter behov.



HVAD KOSTER ET STILLADS?

Et stillads kan fås i forskellige størrelser og kvaliteter, ligeledes fås stilladser i forskellige prisniveauer. Der findes derfor ikke et entydigt svar. Prisen for et stillads kan variere mellem 10.000 og 115.000 kr alt efter stilladstyper. Derfor er det en god idé at gøre sig nogle tanker om, hvad stilladset skal bruges til, før man køber et.