Opnå et sikkert arbejdsmiljø med stilladser

En af de helt store fordele ved et stillads er, at du har mulighed for at få en god stabilitet, når du står og arbejder. Stilladser kan indstilles i højden, hvilket betyder, at dårlige arbejdsstillinger minimeres eller udryddes. Med et stillads slipper du for at skulle op og ned et utal af gange i løbet af en arbejdsdag. På den måde opnår du mere tid til selve arbejdsprocessen samtidig med, at du mindsker slid på kroppen og arbejdsulykker. Med et stillads har du samtidig et større område du kan bevæge dig på.



VÆR OPMÆRKSOM PÅ SIKKERHEDEN


Når du bruger et stillads er der flere ting, du bør være opmærksom på. Når man arbejder med stilladser, er det vigtigt at tænke på sikkerheden. Du bør for eksempel være opmærksom på at du overholde den maksimale vægtkapacitet, som stilladset kan holde til. For meget vægt kan overbelaste stilladset og blive usikkert for dig at bruge. Dernæst skal du være opmærksom på, at gelænderet er intakt, så du, dine medarbejdere og/eller kolleger er sikret mod faldulykker fra platformen. Derudover skal du huske, at alle stilladser skal være godkendte og efterses mindst en gang om året, så du opnår optimal sikkerhed. Du kan for eksempel være særligt opmærksom på at eventuelle hjul er i orden og har mulighed for at kunne låses.



SIKKER OPSTILLING AF STILLADS


Arbejde i højden er altid forbundet med en vis form for usikkerhed. Hvert år sker der alvorlige faldulykker fra stilladser. For at minimere det, er det vigtigt at der er styr på sikkerheden omkring stilladset. Der er en masse sikkerhed forbundet med opstillingen af stilladser. Der er for eksempel krav til, at stilladset skal have forsvarlige adgangsveje såsom trapper eller stiger. Derudover skal stilladsdæk placeret fra 2 meters højde og derover have fuldt rækværk med hånd-, knæ- og fodlister. Stilladset skal være opstillet på et fast og bæredygtigt underlag. Opklodsningen af stilladset må ikke være højere end 20 cm. Alle fastsatte stilladser på over 2 meters højde, skal have påsat et sikkerhedsskilt, hvor det skal fremgå, hvad stilladset bruges til, datoen for hvornår det blev opstillet og informationer omkring stilladsklassen og formålet med det. Sørg altid for, at stilladset er i god stand og at alle dele er intakt og korrekt samlet.



HUSK SIKKERHEDSUDSTYRET


Det er altid vigtigt at huske sikkerhedsudstyret, når man enten skal arbejde på et stillads eller omkring et. Hvis stilladset ikke er korrekt samlet, kan det i værste fald vælte. For at sikre sig selv bedst muligt mod skader og ulykker, bør man sikre sig selv bedst muligt med det rette sikkerhedsudstyr. Arbejdet på et stillads kan ofte foregå på høje niveauer, hvor der er risiko for at falde. For at undgå dette, kan sikkerhedsudstyr som sikkerhedsseler og faldsikringer hjælpe med at beskytte mod fald og dermed reducere risikoen for alvorlige skader. På en byggeplads kan der være risiko for faldende genstande. Særligt hvis man arbejder på eller tæt på et stillads, derfor er det også vigtigt at anvende sikkerhedsudstyr som sikkerhedshjelme. Sikkerhedsudstyr er en nødvendighed, når man arbejder med stilladser, idet man er udsat for potentielle ulykker og skader, hvis man ikke passer på.

FAQ

HVAD SKAL MAN VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, NÅR MAN ARBEJDER MED STILLADSER?

Når man arbejder med stilladser er det vigtigt at være opmærksom på at stilladset skal være sikkerhedsmæssigt godkendt inden man opstiller det. Dette betyder både et intakt gelænder, stabile ben, at eventuelle hjul er i orden osv. Stilladset bør altid blive efterset efter brug.



HVAD ER KRAVENE TIL OPSTILLING AF STILLADSER?

Når du skal opstille et stillads på over 2 meters højde, så skal stilladset have forsvarlige adgangsveje og have fuldt rækværk med hånd-, knæ- og fodlister på stilladsdækket. Stilladset skal være opstillet på et fast og bæredygtigt underlag. Opklodsningen må ikke være højere end 20 cm. Stilladser på over 2 meters højde skal også have et sikkerhedsskilt.



HVAD SKAL MAN HUSKE AT HAVE MED, NÅR MAN SKAL ARBEJDE PÅ ELLER OMKRING ET STILLADS?

Når man skal arbejde på eller omkring et stillads, er det vigtigt at have sikkerheden i orden. Sikkerheden kan blandt andet omfatte sikkerhedsliner, sikkerhedsseler, hjelme og sikkerhedssko. Det er vigtigt at man husker at læse instruktionsmanualen for stilladset og at følge de gældende sikkerhedsregler og -procedurer.